fbpx

Voor veel mensen is de decembermaand iets om naar uit te kijken. Iedereen zit gezellig aan tafel, cadeautjes, gedichten of misschien zelfs wel surprises; het hoort er allemaal bij. Maar, hoe gezellig je het misschien ook vindt, als hoogsensitief persoon (hsp) komen al die prikkels heel anders binnen. In deze blog wil ik je tips geven hoe jij als hsp’er om kan gaan met al die prikkels rond de feestdagen.

“Hoera, het is weer december”

Dagen van tevoren ben je bezig om van alles te regelen, het lijkt wel of er geen eind aan komt. Overal is het druk, iedereen is bezig om de laatste boodschappen in huis te halen en als je dan eindelijk op de bank ploft, ben je doodop en zwaar overprikkeld….

Hoera, het is weer december!

Om maar niet te spreken over alle verwachtingen die er zijn. Want laten we eerlijk zijn; als jij normaal gesproken niet met de hele familie aan tafel zit, word je toch een beetje boos aangekeken.

Prikkels komen anders binnen bij hsp

Voor de meeste mensen zijn de feestdagen al druk, hoe gezellig ze ook zijn. Maar voor mensen die hoogsensitief zijn (hsp) komen al die prikkels extra binnen. Het zit nou eenmaal in onze aard om anderen te willen ‘pleasen’, zorgzaam als we zijn. Toch weet je misschien stiekem van binnen wel dat het eigenlijk nét iets te druk is.

Boodschappen doen, koken, cadeautjes kopen, misschien nog wel een surprise maken en al die herrie om je heen; het is allemaal best veel.

Daarom is het belangrijk om jezelf te realiseren dat jij als hsp’er net even iets meer rustmomenten nodig hebt dan een ander. Hoe mooi is het om dit jezelf te gunnen?

Dit jaar zal het anders zijn, hoe ga je daarmee om?

Dit jaar zal alles anders zijn. Door alle maatregelen is het ineens niet meer vanzelfsprekend om de feestdagen samen te vieren. Voor de mensen die single zijn, kan dit best een uitdaging zijn. Want, die vanzelfsprekendheid valt ineens weg! Maar ook voor gezinnen of stellen is alles anders. Denk maar eens na, normaal gesproken zit je misschien altijd bij familie aan tafel of je wordt steevast uitgenodigd bij dezelfde kennissen… Het kan spannend – of zelfs benauwend – zijn als die vaste patronen ineens wegvallen.

Ik wil je laten voelen dat je dit ook als een uitdaging kunt zien! Je mag nu ein-de-lijk eens kiezen hoe JIJ de feestdagen wil doorbrengen. Wil je lekker met een boek en kop warme chocolademelk op de bank hangen? Dan kan dat! Ga jij liever de natuur in op 2e kerstdag om een stuk te wandelen om vervolgens een pizza te bestellen? Dan kan dat!

We denken van nature altijd maar dat we per se met anderen ‘moeten’ zijn, maar hoe zou het zijn als je wat vaker met jezelf mag zijn?

Tips om minder prikkels rond de feestdagen te ervaren

Of je nu een gezin hebt, alleen bent of samenwoont; bij jou als hoogsenstief persoon komen de prikkels anders binnen. Het is goed om dit in gedachten te houden en ervoor te zorgen dat je jezelf beschermt tegen overprikkeling. Nu alles dit jaar anders is, kun je van de gelegenheid gebruik maken door gewoon eens ‘nee’ te zeggen.

Tips:

  • Zie dit als een kans die je kan ombuigen; hoe kan ik nu eindelijk eens kiezen voor wat IK wil?
  • Probeer om vaker momenten voor jezelf in te plannen, al is het maar een korte meditatie.
  • Kies je eigen mensen uit, met wie wil je écht zijn en met wie stiekem niet (meer)?
  • Probeer te ontdekken hoe je het ook gezellig met jezelf kunt hebben. Ga lekker wandelen en zoek ontspanning.

In mijn Facebookgroep vind je meer gelijkgestemden die – net als jij waarschijnlijk – meer prikkels en emoties ervaren dan de meeste mensen. Ik wil je graag leren hoe je kunt omgaan met jouw hoogsensitiviteit. Om je op weg te helpen kan je gratis meedoen met mijn online workshop: Hoe ga ik als HSP om met negatieve energie van anderen? Via deze link krijg je direct toegang.

Categories: Algemeen

0 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *