fbpx

Hoogsensitiviteit wordt vaak als lastig ervaren omdat je het gevoel hebt dat veel je overkomt en denkt daar geen controle over te hebben. Maar niets is minder waar als jij jezelf beter leert kennen.

De meeste hoogsensitieve mensen lijken gedwongen te worden zich veel meer met zichzelf bezig te moeten houden dan met de buitenwereld omdat je er meer voor moet zorgen niet overprikkeld te raken dan niet hoogsensitieve mensen. Daarom kan je nog weleens voor aansteller worden uitgemaakt of dat mensen vinden dat je niet zo ingewikkeld moet doen.

Maar weet je, het leven vraagt juist om je meer met jezelf bezig te houden zodat jij meer kan gaan leven vanuit je gevoeligheid. Want door juist bezig te zijn met jezelf wordt je je ook veel meer bewust van wat het leven voor jou in petto heeft. En je bezighouden met jezelf heeft niets te maken met egoïstisch zijn, maar is juist bedoelt om je eigen waarde te gaan voelen. En als jij je eigen waarde steeds beter voelt wordt het ook steeds makkelijker om je grenzen aan te geven.

Door grenzen aan te geven leef je het leven van jezelf in plaats van de ander.

De meeste hoogsensitieve mensen leven niet hun eigen leven maar die van een ander. Ze leven het leven naar de verwachtingen die ze vanuit de omgeving voelen en willen daar constant aan voldoen. Dit kost enorm veel energie omdat wat je doet jij eigenlijk niet bent. Maar ja, als je al zolang zo leeft is het best lastig om dat ineens terug te draaien want ja, dan ga je mensen teleurstellen en dat vinden hoogsensitieve mensen al helemaal niet leuk.

Dankzij het aangeven van je grenzen krijg je ruimte!

Maar wat als jij nu eens jezelf op de eerste plek zet in plaats van er altijd maar voor de ander te willen zijn? Wat zou dat dan met je doen? Misschien schrik je nu wel omdat je voor je ziet wat anderen dan wel niet van je zullen vinden. Ja, die gaan er zeker iets van vinden, maar wat wil jij? Ook al zie jij nu niet direct voor je hoe jouw leven er veel fijner uit gaat zien als jij je grenzen gaat aangeven en bewaken, je gaat jezelf hiermee enorm veel ruimte geven. En neem maar van mij aan dat je een veel leuker mens gaat worden. In de eerste plaats voor jezelf en daarna voor je omgeving.

Door je grenzen aan te geven leren anderen hoe ze met je om moeten gaan!

Als jij steeds maar leeft naar de verwachtingen van anderen word je ongrijpbaar en een speelbal voor anderen die iets van je willen. Zo raak je steeds meer verwijdert van jezelf en daar word je niet gelukkig van. Herkenbaar?

Leer anderen hoe ze met je om moeten gaan door het zelf aan te geven. Alleen jij weet wat goed is voor jou! En hierin ben je anderen geen verantwoording verschuldigd. Als iets niet goed voelt voor jou geef dat dan aan, ook al weet je dat een ander het misschien niet leuk zal vinden. Weet dan dat jij je leven hier op aarde niet leeft om het de ander naar de zin te maken. Nee, dat mag ieder voor zich doen. Dus leer te voelen wat goed is voor jou en geef je grenzen aan en bewaak ze. Zo weten anderen precies wat ze aan je hebben!

Vind je het interessant om meer over jezelf te leren als hoogsensitief persoon? Lees dan hier verder.

Categories: Algemeen

0 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *