Wat doe je als hsp als je leven ineens stop wordt gezet? Deel 1

Wat doe je als hsp als je leven ineens stop wordt gezet? Deel 1

En dan staat ons leven in een ruk stil...We krijgen in ons gezin totaal onverwachts een klap te verwerken.

Het ergste vinden we het om het onze kinderen te vertellen want hoe vertel je dat hun vader dood gaat? Hoe doe je dat? 

 

Begin februari 2021 verandert ons zorgeloze leven in een leven vol zorgen. We zijn net terug van een weekje Vlieland. Daar hebben we samen heerlijk genoten van de natuur, de rust en ons samenzijn. Manlief heeft al een tijdje minder energie en last van zijn rug wat aan blijft houden en besluit na onze vakantie toch even bij de huisarts langs te gaan. De huisarts stuurt hem naar huis met 2 verdere onderzoeken. Omdat we nooit iets hebben zijn we zeer verbaasd dat de huisarts ons 2 dagen later vraagt langs te komen. 


En dan weet je: dit is foute boel.

Dan wordt het circus in volle gang gezet en horen we niet veel later dat hij alvleesklierkanker heeft met de diagnose op geen genezing.

Je snapt dat we er kapot van zijn en ons hele leven staat in één klap op z'n kop. En direct neemt het overlevingsmechanisme het van mij over, de shock is te groot om in één keer te verwerken.

 

Hoe ga je als hoogsensitief mens met al deze emoties om?

En dan komt het moment om onze kinderen deze boodschap over te brengen. Aangeslagen en verdrietig, geraakt en niet beseffend, vragen en stilte alles komt voorbij en alles mag er zijn...

En als hoogsentitief mens voel ik alles mee met de kinderen. Alles wat zij voelen voel ik ook dus ik word overweldigd door alle emoties. 

Een aantal dagen houdt dat aan totdat ik zelf voel dat ik dit niet volhoud, ik moet hier een andere keuze in maken en dat besluit neem ik ook. 

Dit is het eerste besluit van velen die nog zullen volgen.

 

Ik neem een moment om weer in mijn eigen verbinding te stappen zodat ik eerst kan voelen hoe het met mij is.

Ik was er door de shock uitgeklapt en dan is het belangrijk om weer terug te keren in mijn lichaam en dus naar mezelf alvorens ik er weer voor anderen kan zijn. Ik ga een tijd tegemoet waarin ik veel van mezelf ga geven op een vlak die ik nog niet ken: hoe ga ik als hsp zorgen voor mijn ongeneeslijke zieke lief, het opvangen van onze kinderen en hierin ook voor mezelf zorgen?

 

HSP coaching

Mijn bedrijf gaat op de pauzeknop. Ik neem geen nieuwe coach klanten meer aan en ik coach alleen de mensen die bij mij al een traject volgen. Ik stel hen op de hoogte van mijn situatie en zij reizen mee. En wat is het coachen fijn om te doen! Want ik coach zo'n fijne groep hoogsensitieve mensen die zulke mooie stappen maken dat dat heerlijk is om mee bezig te zijn. Dat geeft mij afleiding en enorm veel energie. Later zie ik dat de groep er alleen maar krachtiger van is geworden!

 

En wat ik heel erg nodig had vanaf het begin en nog steeds heb is een liefdevolle omgeving...

Lieve mensen die ons steunen en er voor je zijn. En die hebben we zowel bedrijfsmatig als privé.

Onze lieve families staan direct voor ons klaar net zoals onze lieve vrienden. Het is overweldigend hoeveel liefde we krijgen! En in het bijzonder is er een vriendin die mij elke dag bijstaat. Een hoogsensitieve lieverd die precies begrijpt wat er van binnen bij mij gebeurt. Als ik het even zelf niet meer zie vertaald zij dit naar mijn buitenwereld en helpt mij om pragmatische keuzes te maken zodat ik blijf staan. Dit helpt ongemerkt het hele gezin. 


Als ik haar niet had gehad was ik waarschijnlijk kopje onder gegaan.


Hoe blijf je als hooggevoelig mens dicht bij jezelf?

De eerste twee weken zijn een wirwar aan emoties, onderzoeken in het ziekenhuis en keuzes maken en beslissingen nemen. En die maken we snel. Zoals we altijd al op één lijn zaten zitten we dat nu ook. Zonder elkaar te hoeven aankijken weten wij wat ons antwoord is op een vraag van de internist. Wij gaan voor kwaliteit van leven omdat artsen ons niet kunnen vertellen hoe lang mijn lief nog te leven heeft en we zijn blij hierover geen duidelijke prognose te krijgen. Later zal je begrijpen waarom...

 

We verlaten het ziekenhuis, de alternatieve wereld tegemoet! Een wereld waar we ons al jaren vertrouwd in voelen.

Mocht jij als hoogsensitief mens ook in een soort gelijke situatie zitten dan heb ik waardevolle tips voor jou.

 

HSP tips:

*Als je iets schokkend meemaakt laat dan in eerste instantie al je gevoelens er zijn. Stop niets weg en hou je niet groot hoe pijnlijk de situatie ook is. Iedereen reageert op zijn eigen manier die je pas echt zal ontdekken als je er voor staat.

*Heb je kinderen? Geef ze de ruimte om te reageren vanuit wie ze zijn. Deel informatie wat bij de leeftijd van je kind(eren) hoort en wees altijd eerlijk. Kinderen voelen anders toch wel feilloos aan dat er iets mis is.

*Ga, als jij er aan toe bent, een situatie creëren waarin je naast de zorg ook fijne afleiding zoekt voor jezelf. Iets waar jij energie van krijgt. Alle aandacht is vaak gericht op de zorg van diegene die ziek is zodat je extra goed voor jezelf moet zorgen.

*Schrijf al je vragen op die je hebt. Neem er een mooi schrift voor zodat alle vragen een plekje krijgen op papier in plaats van in je hoofd. Neem deze mee naar afspraken die je hebt in de regulieren en/of alternatieve zorg.

* Blijf in verbinding met elkaar en blijf communiceren, ook als het over zeer pijnlijke thema’s gaat. Ben er voor elkaar en voel ook wat in het moment past. Ook al ken je elkaar goed dit zijn nieuwe gevoelens van jezelf en de ander waar je vaak nog niet eerder mee gedeald hebt.

*Ook al komt er in korte heel veel op je af voel altijd wat goed is voor jou en jullie samen ongeacht wat anderen zeggen!

 

 

En midden in het maken van allerlei keuzes gebeurt er iets bij ons van binnen. Binnen twee weken herpakken we onszelf en zetten onszelf in een mindset van genezing. Dat is onze focus! Onze kinderen gaan hierin mee en het wordt de focus van ons allemaal!

En nadat we die beslissing hebben gemaakt komen er bijzondere dingen op ons pad.

 

To be continued....

 

P.s. Inmiddels kan je weer meedoen met mijn online programma: Leer in 6 Maanden Omgaan met je Hoogsensitiviteit! Dit programma kan je helemaal op jouw eigen tempo en tijd volgen ondersteund door een geweldig gezellige groep gelijk gestemde, Bernadet (ondersteunend HSP Coach) en mijzelf natuurlijk! 

Doe je ook mee? Klik hier om er alles over te lezen.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Nicoline Valkenburgh. Ik ben hoogsensitief en als Lichtwerker geboren en spiritueel grootgebracht in niet religieuze zin. Dit heeft mijn leven zo verrijkt dat ik een coach ben die hooggevoeligheid en spiritualiteit met elkaar verbindt. Binnen mijn praktijk Soulview begeleid ik als HSP Transformatiecoach hoogsensitieve mensen en Lichtwerkers naar de beste versie van zichzelf. Dat doe ik via Transformatie Coaching en Quantum Timeline Jumping waardoor je in de 5D trillingsfrequentie komt en je meer blij in het leven staat en makkelijk situaties naar je toe kan halen wat jij nodig hebt. Hooggevoelig zijn kan heel ingewikkeld lijken, maar als jij weet hoe jouw gevoeligheid werkt kan je dit vóór je laten werken en creëer jij het leven waar jij naar verlangt. En weet je, doordat ik het pad al gelopen heb vertel ik je precies HOE je dat kan doen.
Reactie plaatsen